Międzynarodowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa w Berlinie (Internationale Grüne Woche) przyciągają każdego roku kilkaset tysięcy odwiedzających. Dla ponad 1600 wystawców z całego świata to najlepsza okazja, by zaprezentować szerokiej publiczności lokalną kuchnię, produkty spożywcze lub praktyczne rozwiązania w kuchni czy gospodarstwie. Odwiedzający mogą skosztować egzotycznych potraw, zapoznać się z kulinarnymi ciekawostkami czy obejrzeć pokaz gotowania. W wielu halach odbywają się występy zespołów folklorystycznych, prezentacje turystycznych regionów, konkursy i loterie. Ulubionymi i polecanymi atrakcjami targów są hala kwiatów, stoiska i program kraju partnerskiego oraz hale ze zwierzętami.
Oto krótki przewodnik, czego można się spodziewać po wizycie na targach Grüne Woche
Degustacje i promocje
Degustacja na pokazie w hali Brandenburgii
Sery i wędliny z Bawarii
Mięso w galaretce na brandenburskim stoisku
Promocja turystyczna i coś na ząb z mało znanego regionu Bawarii, Fichtelgebirge
Piwo i lokalna specjalność, orzeszki curry z Berlina
Przerwa na coś słodkiego w hali Saksonii-Anhalt
Wysokoprocentowe trunki na stoisku Rosji
Degustacja niemieckich piw z okazji 500 lat wprowadzenia Bawarskiego Prawa Czystości, regulującego ceny i składniki piwa.
Słodycze z Turyngii
Napoje bawarskiego producenta
Piwo z Turyngii
Mleczne koktajle z Dolnej Saksonii
Piwo z Görlitz w Saksonii
Cebulowe pieczywo z Brandenburgii
Likiery jajeczne z gospodarstwa w środkowych Niemczech